Dezvoltarea copilului - educatie copii 6 ani

Nevoi de dezvoltare ale copilului în jurul vârstei de 6 ani

La această vâr­stă se petrec mari schim­bări în dezvol­ta­rea copi­lu­lui. Acum fami­lia nu mai poate fi sufi­cientă pen­tru edu­ca­ţia şi soci­a­li­za­rea lui, dar copi­lul are mare nevoie de supor­tul și înțe­le­ge­rea de aici.

La 6 ani, copi­lul are nevoi dife­rite de cele de până acum. El vrea să cunoască lumea, să-​​i înțe­leagă pe oame­nii din afara fami­liei sale, să acti­veze într-​​un grup con­stant de con­ge­neri fără medi­e­rea părin­ți­lor. Copi­lul capătă inde­pen­dență, iar noi adulţii din jurul lui, ca părinţi, bunici şi edu­ca­tori, avem dato­ria de a-​​l ajuta.

I can fly!

Nevoia de spa­ţiu social în care să activeze

Copi­lul observă cum dimi­neața, fie­care mem­bru al fami­liei sale se află pre­o­cu­pat de tre­buri. Majo­ri­ta­tea pleacă de acasă și nimeni nu are timp pen­tru el.

E un con­text care îndeamnă copi­lul să fie la fel: să plece de acasă cu o treabă, cu un rost, aşa cum fac toţi cei­la­lţi. Rămânând în urma celor­lalți „între­bu­rați”, se simte mic şi nevol­nic, trist şi fără rost.

G. Vieru Gri­gore în poe­zia sa „Două mere” exprimă mai pe înțe­les acest sen­ti­ment al copi­lu­lui: „Fru­mu­şel cei mici se spală/​ Şi se duc cuminţi la şcoală./ Maica în ghi­o­z­dan le pune/​ Câte două mere bune /…/ Eu sunt mic, ramân acasă,/ Vreau să plâng, că nu mă lasă…/ Şi-​​mi aduce mama mie/​ Mere mari, o farfurie./ Însă ce să fac cu ele?/ Fie chiar să-​​mi dea şi-​​o poală./ Eu vreau două, două mere,/ Dar să le manânc la şcoală.”
Nevoia de rela­ţii cu alţi copii

De la o vreme încoace copi­lul nu se mai joacă cu ori­cine, devine mai selec­tiv și mai puțin acce­si­bil stră­i­ni­lor. Își face pri­e­teni pe care dorește să-​​i vadă și suferă pen­tru pro­ble­mele de rela­ție cu aceștia.

Acti­va­rea într-​​un grup con­stant de copii îi dezvoltă inte­li­genţa soci­ală: învăţă cum să comu­nice cu fie­care în parte, expe­ri­men­tează roluri şi pozi­ţii soci­ale, sta­bi­lește rela­ţii com­plexe, strică şi repară rela­ţii, se pozi­ţio­nează într-​​o ierarhie.

Este peri­oada cer­tu­ri­lor inter­mi­na­bile din­tre copii. Ei doresc cu ardoare să se întâl­nească, dar când sunt împre­ună „gură fac ca roata morii” se sfă­desc ca „o adu­nă­tură de tătari” și „stau pe-​​ncăierare puși”. Se des­part ade­sea supă­rați și nefe­ri­ciți ca după o zi să tân­jească de dorul de a fi împre­ună.
Acum părin­ții ar tre­bui să aibă înțe­lep­ciu­nea de a nu inter­veni, de spune ca și Coș­buc: „Nu-​​i nimic. Copii ștren­gari /​ Ei, auzi! Vede-​​i-​​aș mari”.
Nevoia de rela­ţii de auto­ri­tate dife­rite de cele din familie

Copi­lul, în jurul vâr­stei de 6 ani, începe să vadă că acele com­por­ta­mente fireşti din fami­lia sa nu sunt uni­ver­sal vala­bile, în alte fami­lii lucru­rile se petrec altfel.

Aceasta îl face să rela­ti­vi­zeze foarte mult regu­lile impuse de către părinţi, să se opună lor.

Este peri­oada când copi­lul vrea să cunoască și să expe­ri­men­teze și reguli soci­ale din afara fami­liei. De aceea va accepta cu greu ce spune mama, dar va lua ca literă de lege tot ce spune doamna învățătoare.

Așa se jus­ti­fică acele ziceri ale micu­lui şco­lar care îi supără une­ori pe părinţi:
– Eu fac aşa cum a spus Doamna, nu cum spui tu!
– Doamna ştie mai bine!

Îi îndemn pe părin­ții care aud aces­tea de la copiii lor să nu se supere, căci au motive de bucu­rie: copi­lul lor a cres­cut. Dacă el își per­mite să „cuce­rească” și alte spa­ții, înseamnă că pe părin­ții lui este foarte sigur (deci ei sunt niște părinți buni).
Nevoia de rela­ţii mai puţin afectivizate

Copi­lu­lui nu-​​i mai place să fie infan­ti­li­zat: să i se adre­seze cu dimi­nu­tive, să i se spună că va şti nişte lucruri când va fi mare, să fie îmbră­cat şi hră­nit, să fie pupat şi giugiulit.

Acum copi­lul este jenat şi se revoltă când adulţii îi ciu­fu­lesc părul și îşi şterg obra­zul pupat zgomotos.

Are nevoie să fie luat în serios, să se pună preţ pe păre­rea lui, să nu se simtă negli­jat atunci când se iau decizii.

Așa se face că școala este ide­a­li­zată de către copi­lul care își dorește să aibă res­pon­sa­bi­li­tăți pe măsura lui, să aibă tre­buri de făcut pe care să le fina­li­zeze cu suc­ces. Copi­lul se simte valo­ros prin ceea ce poate să rea­li­zeze și nu doar pen­tru că mama îl iubește necondiționat.
Nevoia mani­fes­tă­ri­lor de independenţă

Copi­lul vrea să-​​şi arate că poate să facă unele lucruri sin­gur, că poate să ia unele deci­zii ale căror con­se­cinţe să şi le asume: să iasă afară fără mănuşi, chiar dacă e frig, să meargă până la maga­zin să cum­pere o pâine, să refuze unele ali­mente, să nu vor­bească decât cu cine doreşte.

Aceste mani­fes­tări de inde­pen­denţă sunt tes­tări ale mediu­lui din jur şi nu se rea­li­zează decât în con­di­ţii de sigu­ranţă. Deci părin­ții nu tre­buie nici să se spe­rie, nici să devină supra­pro­tec­tivi sau impunători.

Chiar dacă unele deci­zii nu sunt toc­mai bune, copi­lul are nevoie să expe­ri­men­teze el însuși și nu să se limi­teze la expe­riența altora (bine­în­țe­les că părin­ții vor crea con­di­ții de siguranță).
Nevoia de a-​​şi con­strui stima de sine

Copi­lul are nevoie să se implice în acti­vi­tăţi cu sens. El este dis­pus la efort pen­tru a fina­liza o acțiune. Îşi poate amâna unele tre­bu­inţe şi se implică chiar şi în acti­vi­tăţi care nu-​​i fac plă­cere pe moment, dar de la care anti­ci­pează con­se­cinţe pozitive.

E gata să renunțe un pic la prin­ci­piul plă­ce­rii… Chiar că a crescut!

Acum copi­lul se poate pro­iecta în vii­tor şi are o mai mare rezis­tenţă la frus­trare. Devine capa­bil să-​​și extindă tră­i­rile din­colo de momen­tul pre­zent „hic et nunc”.
Nevoia de pre­o­cu­pare intelectuală

Acum copi­lul intră în faza în care îşi con­cen­trează dezvol­ta­rea afec­tivă pe inte­re­sul de cunoaştere.

Curi­o­zi­tă­ţile copi­lu­lui mic sunt directe şi pri­vesc lumea încon­ju­ră­toare. De la 6 ani deja, copi­lul intră în faza subli­mă­ri­lor inte­lec­tu­ale, a transpu­ne­rii curi­o­zi­tă­ţi­lor sale într-​​un cadru inte­lec­tual mai larg și mai deplasat.

Inte­re­sul copi­lu­lui trece de la lumea obser­va­bilă către cea sem­ni­fi­cată de semne, de la rela­ţi­ile directe din­tre oameni, la rela­ţii „mate­ma­tice” (de adu­nare, scă­dere, înmulţire, împărţire).

Dacă până acum s-​​a jucat cu mași­nuțe pur­tate șer­pu­i­tor pe podea, de-​​acum va pre­fera să ondu­leze linii în scri­e­rea sune­te­lor ce pot forma cuvinte: Este o magie pe care copi­lul o gustă cu nesaț!
*
Toate aceste nevoi de dezvol­tare ale copi­lu­lui apar dato­rită fap­tu­lui că el cre­şte şi intră într-​​o fază impor­tantă a sepa­ră­rii sale de părinţi:
începe să se afirme ca per­soană cu drep­turi şi responsabilităţi;
dobân­dește abi­li­tăţi de comu­ni­care şi cola­bo­rare într-​​un grup;
e capa­bil de subli­mări intelectuale;
își poate amâna satis­fa­ce­rea nevoilor;
poate anti­cipa con­se­cin­țele acte­lor proprii.

Ca în orice peri­oadă de mai amplă sepa­rare, copi­lul are mare nevoie de supor­tul părin­ții­lor lui în mani­fes­tă­rile sale ade­sea ambi­va­lente. Are nevoie de înțe­le­gere atunci când se declară mare, își res­pinge bru­tal părin­ții, li se împo­tri­vește, dar și atunci când pare mic, nea­ju­to­rat ca un bebe­luș, când cere să fie cul­cat seara, ținut în brațe și mângaiat

sursa